Een op de vijf Belgen kreeg vorig jaar benzodiazepines voorgeschreven. Het Belgische platform Vlaamse Radio- en Televisie omroeporganisatie (VRT NWS) publiceerde onlangs een artikel met nieuwe data over het gebruik van de benzo’s.

Benzo’s zijn erg verslavend en zorgen voor heftige ontwenningsverschijnselen zoals hartkloppingen, maagklachten en slapeloosheid. Dat Belgen veel benzo’s gebruiken was al bekend, maar precieze cijfers over deze overconsumptie waren er tot nu toe nog niet. IQVIA (databedrijf voor betere gezondheidszorg) verzamelde in opdracht van VRT NWS deze data. Hieruit blijkt dat er in 2022 420 miljoen pillen over de toonbank voor 2,3 miljoen Belgen. Onderzoeker Melissa Ceuterick aan de UGent deed onderzoek naar het medicijn: ‘In de Belgische richtlijnen staat dat je benzo’s voor maximaal vier weken mag gebruiken, maar in de praktijk is dat anders. Mensen overschrijden de regels en gaan langduriger gebruiken, dat is gevaarlijk.’ De reden dat de middelen nog zo veel worden voorgeschreven is volgens Ceuterick complex, maar het blijft volgens de onderzoeker op korte termijn een effectief medicijn.

Stijging onder jongeren

Afgelopen jaar kregen 41.000 jongeren minstens één keer een benzo voorgeschreven, de helft daarvan waren in 2022 nieuwe gebruikers. Volgens VRT NWS heeft het te maken met de stress van de coronapandemie. Daarnaast kreeg dertig procent van de mensen die benzo’s voorgeschreven kreeg in 2022 minstens zes verpakkingen mee op recept, dat is genoeg voor één pil elke dag voor een half jaar lang. Ondanks alle risico’s is het gebruik niet gedaald, het aantal mensen dat het wel eens gebruikte ging in 2022 van twee naar 2,3 miljoen.

Preventie en hulp

Volgens Ceuterick is preventie belangrijk. ‘Benzo’s zijn voor iedereen anders. De afbouw kan bij sommigen makkelijk gaan, maar is voor velen erg lastig. Het probleem van het langdurig gebruiken van benzo’s moet op verschillende terreinen aangepakt worden. De minister van Volksgezondheid heeft laatst bekend gemaakt dat er meer geld wordt vrijgemaakt om het probleem aan te pakken, door afbouw ondersteund door middel van magistrale bereidingen. Dat is al een stap in de goede richting’, aldus Ceuterick.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...