Het afslankmiddel Ozempic wordt al jaren gebruikt door mensen met obesitas en diabetes type 2. Het hongergevoel wordt onderdrukt en je valt er snel van af. Maar het medicijn wordt nu ook gebruikt door gezonde mensen, om zo meer te kunnen afvallen. Volgens experts op dit gebied kan dit gevaarlijk zijn omdat het extreme afvallen kan leiden tot een eetstoornis.

Dankzij sociale media is het medicijn in opkomst. Op TikTok staan zelfs enkele filmpjes over hoe je de stof zelf kan maken. Ook gebruiken grote Hollywood-sterren Ozampic om af te vallen. Vrouwen delen op sociale media hun eigen ervaringen met het medicijn waardoor het ‘wondermiddel’ zich snel verspreid. Kim Kardashian deelde dat ze er in drie weken zeven kilo van is afgevallen. Maar het medicijn heeft, naast dat je er veel van afvalt, ook mogelijke bijwerkingen. Tracy Richmond, een Amerikaanse arts gespecialiseerd in eetstoornissen, zegt dat het medicijn ook schadelijk kan zijn voor het lichaamsbeeld van mensen, die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van eetproblemen. ‘Je ziet bekende mensen dunner worden. Het laat zien dat er nog steeds een verlangen is naar een dunner, kleiner lichaam.’ Ook kun je volgens Richmond door het zelf extreem afvallen uiteindelijk een eetstoornis ontwikkelen.

Het medicijn is alleen via doktersrecept verkrijgbaar, maar wie goed zoekt op het internet kan het ‘gewoon’ vinden. Hoogleraar op het gebied van obesitas bij het Erasmus MC Rotterdam Liesbeth van Rossum ziet ook het gevaar van Ozempic in. ‘Het is echt alleen bedoeld voor patiënten die in aanmerking komen voor het medicijn. Ik vind het zorgelijk dat het medicijn zo populair is. Dat met name vrouwen weer graatmager willen zijn, is niet oké’, aldus van Rossum.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...