Partydrugs steeds populairder

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat partydrugs steeds populairder worden onder jongeren van 16 tot 24 jaar. Daarnaast worden de middelen steeds zwaarder en lopen de risico’s daardoor op.

Van de jongeren die regelmatig een discotheek bezoeken, gebruikt 60 procent xtc. Vooral in Amsterdam is deze drug zeer geliefd. Ook andere drugs zoals speed, cannabis, GHB en cocaïne zijn populair. Het gebruik op grote festivals is vervijfvoudigd in dertig jaar tijd. De laatste jaren neemt het aantal festivalgangers die na xtc-gebruik op de EHBO belanden sterk toe.

Volgens de ondervraagde jongeren is het slikken van pillen tijdens het uitgaan een manier om te ontsnappen aan de maatschappelijke druk. Daarnaast proberen jongeren het volwassen worden uit te stellen. De drempel om deze middelen te gebruiken ligt lager door sociale media en internet.

Staatssecretaris van Rijn wil betere voorlichting aan jongeren geven door een landelijke richtlijn voor gemeenten in te voeren. Ook moeten ouders handvatten krijgen om het gebruik tegen te gaan. 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...