Personeelstekort verslavingszorg valt buiten fatale incidenten

Vandaag werd bekend dat het personeelstekort in de geestelijke gezondheidszorg zó groot is dat er dodelijke voorvallen door kunnen ontstaan. Bij verslavingszorg is dit (nog) niet het geval.

Het onderzoek van Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd is uitgevoerd in opdracht van Trouw en De Groene Amsterdammer. In de afgelopen anderhalf jaar speelde bij bijna de helft van de onderzochte dodelijke situaties een tekort aan personeel een rol. Een dodelijk voorval kan ontstaan door bijvoorbeeld suïcide, brand, medicatiefouten of een geweldincident.

Psychiaters
Ook de verslavingszorg heeft te maken met personeelstekort, met name aan psychiaters. ‘Wanneer wij niet voldoende psychiaters in dienst hebben, kunnen we minder zorg aanbieden’, vertelt Jeannette Ooink, woordvoerder van Verslavingskunde Nederland. ‘Het gevolg hiervan zijn steeds langere wachtlijsten.’ Van incidenten met dodelijke afloop is nog geen sprake. 

E-health
Brancheorganisatie GGZ Nederland geeft in een reactie aan dat er afspraken zijn gemaakt om meer mensen te mogen opleiden. ‘Dit gaat op lange termijn zeker helpen. Voor nu lost het nog niks op en moeten we de oplossingen zoeken in E-health en vermindering van administratieve lasten.’

06/02/2019

Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...