De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Vorig jaar liet de Efteling al weten dat het rookbeleid aangescherpt zou worden en deze week is het zover. En niet in hun eentje. In 21 grote Nederlandse pretparken en dierentuinen, waaronder Madurodam en de Apenheul, mag vanaf zaterdag niet meer gerookt worden in de wachtrij.
De Club van Elf, een samenwerkende club grote dagattracties, heeft dit met elkaar besloten. In overdekte wachtrijen mocht al niet meer gerookt worden, nu in de open rijen ook niet meer. Op andere plekken wordt het ‘ontmoedigd’: zo worden bezoekers van het Sprookjesbos erop gewezen dat roken niet gewenst is. Een woordvoerder van de Efteling liet al eerder aan Omroep Brabant weten: ‘Zo’n verbod past bij de maatschappelijke trend dat roken in openbare gelegenheden minder wenselijk is. Natuurlijk, mensen komen naar de Efteling voor ontspanning en voor sommigen hoort daar een sigaret bij, maar er lopen hier ook veel kinderen rond.’
De reacties op dit nieuws zijn wisselend. Het Longfonds is blij en veel mensen spreken hun hoop uit dat dit een algeheel rookverbod tot gevolg zal hebben (‘Einde maken aan het gedwongen meeroken!’). Er zijn ook mensen die hun stresspeuk in de rij voor een spannende attractie gaan missen. En volgens één Twitteraar is er een andere groep minder blij mee:
Ook inwoners #Efteling zelf niet blij met #rookverbod pic.twitter.com/oXlbrpHNE8 — Chris van Seggelen (@vierhoog) 28 maart 2017
Ook inwoners #Efteling zelf niet blij met #rookverbod pic.twitter.com/oXlbrpHNE8
Datum: 28/03/2017
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.