Phenibut mogelijk net zo gevaarlijk als ghb

Verslavingszorginstellingen in Noord-Brabant en Oost-Nederland waarschuwen voor een relatief nieuwe drug, phenibut. Het is mogelijk enorm verslavend. Webshops bieden het aan als voedingssupplement, onder meer voor bodybuilders. Dat terwijl phenibut verwant is aan ghb.

Phenibut is een middel om tot rust te komen. Het helpt tegen slapeloosheid, stress en angst. Het middel verdooft het zenuwstelsel, net als ghb en schakelt bepaalde emoties uit. Vaak wordt het gebruikt om ghb-gebruik te verminderen of helemaal te stoppen. De keerzijde is dat men dan een verslaving voor phenibut kan ontwikkelen.

Verslavingspotentie
Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron deed de afgelopen maanden onderzoek naar het toegenomen gebruik van phenibut, onder met name ghb-gebruikers. Achttien personen werden geïnterviewd over hun ervaringen. De ontwenningsverschijnselen blijken vergelijkbaar met die van ghb: slaapproblemen, hevige angstaanvallen, trillen en zweten. Vooral het verslavingspotentieel is zorgwekkend.

Lijst van verboden drugs
Volgens Alex van Dongen van Novadic-Kentron in Breda hebben al meerdere cliënten een phenibutverslaving. ‘We krijgen de laatste tijd steeds meer vragen over de werking.’ Logisch want er is weinig bekend over het middel. ‘Hoort Phenibut niet gewoon op de lijst van verboden drugs’, vraagt Van Dongen zich af in de Volkskrant.

Niet onderschatten
Van Dongen waarschuwt extra dat webshops het aanbieden als supplement voor een pre-workout of als relaxmiddel bij sociale gelegenheden. Bernie Tage van verslavingszorg Tactussprak zei ook eerder in de Volkskrant: ‘Het kwaad dat phenibut kan aanrichten, moet niet worden onderschat. Vijftien jaar geleden werd ghb ook gezien als onschuldige partydrug.’  

06/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...