Piepende ademhaling na passief roken tijdens zwangerschap

Moeders die tijdens hun zwangerschap passief roken, vergroten het risico op een piepende ademhaling bij hun kinderen tot twee jaar. Dat schrijven Constantine Vardavas, oprichter van European Tabacco Control, en zijn collega’s in European Respiratory Journal.

Een piepende ademhalding wordt ook wel wheezing genoemd. Dit is bij jonge kinderen gerelateerd aan onder andere astma en een verminderde longfunctie. Niet alleen actief roken, maar zelfs meeroken tijdens de zwangerschap brengt grote risico’s met zich mee voor het kind. Kinderen die tijdens hun eerste twee levensjaren meeroken en waarvan de moeder rookt tijdens de zwangerschap lopen het grootste risico op een piepende ademhaling. 22,5 procent van de Europese moeder rookte tijdens hun zwangerschap en 64.5 procent rookte passief. Na de geboorte rookte 41,2 procent van de kinderen mee.

De onderzoekers gebruikten de gegevens van 27.993 moeder-kindparen uit vijftien Europese geboortecohorten tussen 1990-2008. De moeders vulden vragenlijsten in over actief en passief roken, en over wheezing bij het kind in de eerste twee levensjaren.  

 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...