Mogelijkheid pijnstiller zonder verslavingsrisico

Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben een molecuul ontwikkeld dat pijn net zo goed bestrijdt als morfine, maar geen bijwerkingen heeft. Een van de combinaties zorgden voor veelbelovende resultaten bij muizen.

Verder onderzoek moet uitwijzen of de pijnstiller ook geen bijwerkingen heeft bij mensen. De onderzoekers publiceren de resultaten van hun onderzoek in wetenschappelijk tijdschrift Nature. De wetenschappers zijn tot het molecuul gekomen door niet te testen met bestaande pijnstillers, maar miljoenen nieuwe chemische structuren te testen. De onderzoekers ontdekten bij het molecuul PZM21 geen bijwerkingen. De pijnstiller is dan ook niet verslavend. 'Dit is sensationeel', zegt Frank Huygen, hoogleraar pijngeneeskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam tegen de Volkskrant. Hugyen was zelf niet betrokken bij het onderzoek. 'Precies de resultaten waar we al jaren naar hunkerden. Een jaloersmakend onderzoek. Absoluut een veelbelovende nieuwe pijnstiller waar mogelijk miljoenen mensen profijt van kunnen hebben', concludeert Huygen.

De negatieve bijwerkingen van pijnstillers staan vooral in de Verenigde Staten hoog op de politieke agenda. Het Amerikaanse congres trok deze zomer 1,1 miljard dollar extra uit voor nieuw onderzoek om de verslavingsgevoeligheid van pijnstillers te dempen.

Datum: 18/08/2016

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...