Positief zelfbeeld: focus op lichamelijk kunnen

Door je te focussen op wat je lichaam allemaal kan in plaats van hoe het eruit ziet, kun je je zelfbeeld bijsturen. Dat concludeert psychologe Jessica Alleva in haar proefschrift Body Matters.

Alleva liet tachtig vrouwen met een negatief zelfbeeld binnen een week drie keer een flinke lap tekst schrijven over wat hun lichaam allemaal kan en doet. Ter inspiratie kreeg iedereen een lijst met lichamelijke activiteiten: van tuinieren en knuffelen tot proeven en dansen. Een week later waren de deelnemers tevredener over hun lichaam dan voorheen. De waardering voor hun lijf was daarnaast toegenomen. Zo'n stap vooruit deed zich niet voor bij een controlegroep vrouwen die een andere schrijfopdracht kregen.

Ongeveer de helft van de Nederlandse mannen en vrouwen is niet tevreden over het gewicht en de vorm of de spiermassa van hun lichaam. In ernstige gevallen kan dit leiden tot eetstoornissen of een depressie, waarbij sporten of psychologische ondersteuning niet genoeg impact hebben. Dat schrijft Alleva op basis van een meta-analyse van alle onderzoeken op dit terrein.

Alleva wil onderzoeken of vrouwen die een maagverkleining hebben ondergaan ook positief beïnvloed kunnen worden door haar benadering. ‘Die vrouwen zijn natuurlijk gefixeerd geraakt op hun omvang. Daarmee is het besef wat je lichaam allemaal kan en doet, vaak naar de achtergrond geraakt. Als dat besef terugkeert dan vergroot dat vermoedelijk de waardering voor het lichaam en de tevredenheid met het uiterlijk’, aldus Alleva.


Bron: Nationale Zorggids

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...