De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Er wordt in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland op kleuterscholen en kinderdagverblijven geëxperimenteerd met speelgoedvrije kleuterklassen. Zo zouden de kinderen hun impulsen beter leren beheersen en leren omgaan met verveling. Dit zou dan weer het risico dat ze op latere leeftijd verslaafd raken, verkleinen. Bij Lef vonden we dit een heel opmerkelijk nieuwtje en dus belden we een deskundige.
Pedagoog Marit Langedijk – van der Pruik gelooft er niet zo in. ‘Ik vind het nogal vergezocht. Om kinderen te leren omgaan met impulsbeheersing kan speelgoed juist heel goed werken. En je kunt wel alle prikkels weghalen, maar de rest van de maatschappij is niet prikkelvrij. Daar is juist weer een overdaad aan prikkels. Dan werkt het niet.’ Langedijk pleit voor minder prikkels in plaats van helemaal geen. ‘Niet alles volhangen, niet een kind steeds op de iPad laten of al het allernieuwste speelgoed geven. Op kinderdagverblijven kun je de ruimte mee laten werken om de prikkels te beperken, door bijvoorbeeld pedagogisch verantwoorde speelhoeken. En met negatieve gevoelens als verveling moet je een kind leren omgaan, als ouders en opvoeders. Ik vind soms vervelen juist goed. Het stimuleert de ontwikkeling van creativiteit en bezinning.’
De speelgoedvrije proef is een bedenksel van een Duitse onderzoeksgroep uit de jaren tachtig. Er wordt sinds eind vorige eeuw af en toe mee geëxperimenteerd.
Datum: 30/03/2017
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
En toen was het november en werden we ziek. Als er iets is wat ik moeilijk vind in herstel, dan is het wel ziek zijn. Ik voel me zó ontzettend uit controle. Gezondheid is alles. Zonder dat heb je niets. Dat wordt me altijd weer opnieuw duidelijk.