Prinsjesdag 2017

Een gouden koets, de hoedenparade en de troonrede die wordt voorgelezen: iedereen weet dat dit kenmerken voor Prinsjesdag zijn. Het lijkt vaak op een sprookje, uit een koninklijke familie komen. Daar is nóóit iets mis... Zou je denken. Ook bijna elk koninklijk huisje heeft zijn kruisje.

Prins Harry (1984) heeft zijn buitensporige drugs- en alcoholgebruik niet van een vreemde. Zijn over-over-overgrootmoeder Koningin Victoria (1819-1901) was een beroemd cannabisgebruikster. Ze kreeg wiet op doktersrecept. Daarnaast werd The Grandmother of Europe gebruikt in advertenties om het drankje coca-wine (bordeauxwijn met een vleugje cocaïne) aan te prijzen. Ze was dol op het spul. Ook gebruikte de vorstin regelmatig morfine en opium. Ze vertoonde daarmee in die tijd geen onwettig gedrag. Het is ook niet bekend of ze verslaafd was aan een van deze geneesmiddelen.

Inés Zorreguieta (1984) het zusje van onze eigen koningin Máxima (1971) werd in 2012 opgenomen in een psychiatrische kliniek in Buenos Aires in verband met haar persoonlijkheidsstoornis en anorexia. De Duitse krant Bild meldde dat het niet de eerste keer was dat de Argentijnse voor haar anorexia werd behandeld. Volgens de krant was dit in 2005 ook al het geval. De laatste jaren lijk het beter met Inés Zorreguieta te gaan.

Koningin Letizia van Spanje (1972)
De kranten stonden er vol van toen ze in een zwarte strapless jurk verscheen op de Woman Awards. En dan niet omdat ze net een nieuw kapsel had, maar omdat ze zo ontzettend dun was. De vraag of de koningin een eetstoornis had bleef in het midden hangen. Het Spaanse Koningshuis ontkende dit, maar er waren veel mensen die zich zorgen maakten. Ze zou volgens de media de dood van haar zus (destijds 31) nooit goed verwerkt hebben. Daarbij volgde ze een streng dieet waarin ze geen koolhydraten en suikers at.

Keizerin Sissi (1837-1898)
Iedereen kent Sissi van de films; zij huppelt vrolijk door de bergen, tot ze trouwt met Franz-Josep en keizerin van Oostenrijk wordt. Haar echte leven was verre van een sprookje. Sissi vond het namelijk helemaal niet zo leuk aan het Oostenrijkse hof. Ze was geobsedeerd door haar eigen schoonheid; ze smeerde een rare mix van aardbeien en rundvlees op haar gezicht, trainde obsessief, was dagelijks drie uur bezig met haar haar en had anorexia. Haar ontbijt bestond uit één sinaasappel en een glas melk, ze was 172 cm lang, woog 48 kilo en had een taille van 50 centimeter.

De Engelse King Henry VIII (1491-1547) was ‘s lands bekendste gokker. Hij was gek op dobbelen, kaarten en backgammon. Toen hij in 1509 koning werd, werd Bragg een bekend spel. Een driekaartenspel dat diende als soort pionier van het gokken. Het volk besteedde echter de meeste tijd aan betting queek, een soort dammen. En Fox&Geese (een pursuit game?). De koning liet zich zien op alle evenementen met wedden en gokken als hoofdactiviteit. Hij schijnt zo’n 3250 pond verloren te hebben, maar het smeuïge ris het gerucht dat hij de Jezusbellen van de St. Paul’s kerk verloren heeft bij een dobbelspelletje. Hij zag ze slechts als een stukje metal. Sir Miles Patridge was de nieuwe eigenaar van deze bellen. Echter niet voor lang, aangezien hij veroordeeld is voorverraad, en opgehangen aan de Tower Hill.

Kate Middleton, hertogin van Cambridge (1982)
Kate (of eigenlijk moeten we Catherine zeggen), de vrouw van prins William, is de beschermer van Action on Addiction. Dat is een stichting die mensen helpt met een alcohol- en/of drugsverslaving. Ze werken op het gebied van onderzoek, preventie, behandeling , nabehandeling en bieden ook professioneel onderwijs. Ze zet niet alleen haar beste beentje voor voor  mensen die verslaafd zijn (geweest), ook is er ondersteuning voor de families en de kinderen.

Het Zweedse koningshuis kwam in 1996 tot de ontdekking dat kroonprinses Victoria (1977) aan anorexia leed.  Ze liet zich daar toen voor behandelen. Een jaar later, na de nodige speculaties in de media, werden er voor het eerst officieel uitspraken over gedaan. In het boek Vicoria, Victoria (2002) heeft de prinses het zelf over haar eetstoornis. Op 14 juli van dit jaar sprak ze openlijk over haar anorexia in een documentaire van de Zweedse zender TV4. ‘Het draait niet altijd om problemen van buitenaf. Het kan ook van binnen komen en anorexia kan iedereen overkomen, niet alleen jonge meisjes maar evengoed jongens. Het heeft tijd nodig en het doet verschrikkelijk veel pijn’, zei de prinses.

Datum: 19-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...