Regeringen moeten meer doen tegen roken

Regeringen doen te weinig om het aantal rokers terug te dringen. Uit een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse National Cancer Institute is gebleken dat roken de wereldeconomie meer dan een biljoen dollar kost (944 miljard euro). Deze kosten wegen niet op tegen de belastingopbrengsten. Ook Stefan Rooijakkers, directeur van Stichting Gezondheid, zegt dat regeringen veel meer moeten ondernemen.

Rooijakkers: ‘Regeringen roepen wel heel hard dat roken slecht is, maar ze komen niet met oplossingen.’ Volgens de directeur moet de overheid online cursussen aanbieden. Voor veel rokers is de drempel te hoog om te stappen naar een therapeut. Via postbus51 wordt duidelijk aangegeven dat roken slecht is, maar er wordt niet doorverwezen naar een instantie die men daarbij kan helpen. Ook is niet iedere roker op de hoogte van de cursus stoppen met roken. Er zijn zorgverzekeraars die in een aanvullend pakket deze cursus vergoeden. Dit zou volgende Stefan in het basispakket van iedere zorgverzekeraar moeten komen.

Uit het onderzoek bleek ook dat het aantal sterfgevallen door roken de komende jaren vermoedelijk blijft stijgen. De onderzoekers verwachten dat het aantal sterfgevallen in 2030 jaarlijks op zo'n acht miljoen uitkomt, twee miljoen meer dan nu. Een verhoging van de accijnzen lijkt een win-win situatie voor de gezondheid en de economie, maar daar denkt de directeur anders over. Rooijakkers: ‘Een verhoging van de prijs heeft geen zin, want dan halen de mensen de sigaretten over de grens. Als er een accijnsverhoging komt, moet dat Europees geregeld worden.’  

Datum: 10/01/2017

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...