Het Nederlandse Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt het onbegrijpelijk dat één van de regeringsplannen blurring mogelijk maakt. Dit betekent dat alcohol op veel meer plaatsen verkocht en geschonken mag worden.

Voor Wim van Dalen, directeur STAP, komt dit plan compleet onverwacht. ‘Het alcoholgebruik wordt hiermee genormaliseerd. Daarmee worden de voorgestelde alcoholmaatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord tegengesproken.’ In de huidige alcoholwet is een strikte scheiding tussen horeca (alleen alcohol schenken voor drinken ter plaatse), supermarkten en slijterijen (alleen alcohol verkopen) en niet-levensmiddelenwinkels (verbod alcohol schenken en alcoholverkoop). ‘Hoe moet je aan kinderen uitleggen dat ze pas vanaf 18 jaar alcohol mogen drinken als ze zien dat overal alcohol gedronken en geschonken wordt.’

Risicoproduct
Volgens het instituut overlijden er jaarlijks 83.000 mensen per jaar waarbij alcohol een belangrijke factor is. ‘Voor de mensen die in herstel zijn, gestopt zijn of willen stoppen wordt het erg moeilijk gemaakt als alcohol overal te krijgen is. Daarnaast is alcohol niet alleen onder jongeren een probleem, maar ook onder volwassenen. Het onbegrijpelijk dat het alcoholgebruik op deze manier genormaliseerd wordt, want alcohol is een risicoproduct voor iedereen’, zegt van Dalen.  In het coalitieakkoord staat dat blurring in winkelgebieden zal worden gereguleerd “op een verantwoorde manier waarbij we streng toezien op alcoholmisbruik”. Zoals bouwmarkten, tuincentra, fietsenmakers en kappers. Meer details over wanneer deze regels precies ingaan en hoe ze eruitzien, zijn er nog niet.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...