Relatiebreuk versus verslaving

Herstellen van een relatiebreuk is te vergelijken met het afkicken van een verslaving. Dat blijkt uit onderzoek van de Saint Louis University.

Mensen die in de zevende hemel zitten, vertonen meer hersenactiviteit in delen van het brein, waar de stof dopamine vrijkomt. Het gebruiken van drugs geeft hetzelfde effect in de hersenen. De onderzoekers ontdekten dat cocaïneverslaafden in herstel over een groter volume grijze stof beschikken. Mogelijk is dat ook van toepassing op mensen die een relatie verbreken. Volgens onderzoek is doorgaan met je leven na een relatiebreuk vergelijkbaar met een poging om af te kicken van een verslaving. Net zoals verslaafden de hunkering naar middelen ervaren, hebben mensen na een liefdesbreuk de zucht naar een geliefde. Het brein zal tijdens het herstel bepaalde emoties en gedragingen corrigeren, waardoor de persoon een nieuw leven kan beginnen.

De wetenschappers pleiten voor meer onderzoek. Het is namelijk nog niet duidelijk of hersenenscans van mensen die hun relatie verbraken en opnieuw verliefd werden de ‘verslavingshypothese‘ onderbouwen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...