Review: tentoonstelling Amy Winehouse: A Family Portrait

A Family Portrait laat een gewoon Joods meisje zien dat graag beroemd wil worden, mooie kleren wil dragen en lachend op foto’s staat met haar familie. Maar wij weten: ze was geen gewoon meisje. Ze was bijzonder getalenteerd en video's van een zingende Amy, in combinatie met de spulletjes van dat gewone Joodse meisje, ontroerden ons diep.

Amy's broer Alex Winehouse wilde laten zien wat familie voor haar betekende. Het gaat over haar schooltijd, Londen en Amy's rol in het gezin. Hij benadrukt dat ze wel het meest beroemd was, maar zeker niet het stralende middelpunt was van de familie Winehouse. Hij gaat echter totaal niet in op haar verslaving, vooral omdat de focus ligt op een tijd waarin het nog relatief goed ging met haar. 

Slechts één regel refereert aan haar verslaving, geschreven door haar broer Alex: ‘In 2004 trad ze op verschillende plekken in Londen op en onze familie was overal bij, zonder dat ook maar iemand in de gaten had dat er iets aan de hand was.’

De tentoonstelling gaat dan ook niet over haar ziekte, maar over Amy als privépersoon. Welke strips vond ze leuk, wat heeft ze allemaal gedaan voordat ze doorbrak en wat voor rol hadden haar familie en het Jodendom in haar leven? Juist omdat je het gevoel krijgt Amy beter te leren kennen, is een video waarop ze Back to Black zingt extra ontroerend; Je ziet en hoort haar zingen, met de grootste vanzelfsprekendheid, en dan dringt het tot je door dat zij haar jonge leven is verloren, en wij een bijzonder ongewoon talent. Het deed ons letterlijk en figuurlijk even stilstaan.

De verzamelde spullen van de overleden zangeres zijn samengesteld door Alex. Eigenlijk is het een kleine selectie, je loopt er zo doorheen. Maar wat je ziet is tekenend. Zo is het gaaf om haar liefde voor mode terug te zien in haar favoriete jurkjes, vergezeld van Fendi en Louboutin pumps. Ook droeg ze balletspitzen onder een jurkje, waarschijnlijk omdat ze dat gewoon leuk vond staan.

Op de levensgrote foto’s zie je haar uiterlijk veranderen. Hoe ze op de ene foto nog een gezond gewicht heeft en een blos op haar wangen, zie je haar in 2008 optreden op Glastonbury met een sterk vermagerd lijf en ingevallen wangen. Er wordt nergens expliciet over haar verslaving gesproken, dus als je daar meer over wil weten kun je beter het boek van haar vader lezen. 

Tip van Lef: Haar optreden op North Sea Jazz uit 2004 wordt constant afgespeeld. Daar is ze pas eenentwintig, maar wat is ze indrukwekkend goed! Ze hoopte dat mensen door haar muziek 'voor vijf minuten hun problemen even zouden vergeten' en in ons geval is dat meer dan gelukt. 

Het Joods Historisch Museum in Amsterdam toont de tentoonstelling 'Amy Winehouse: A Family Portrait' vanaf 29 februari tot en met 4 september 2016.

De te winnen kaarten voor de tentoonstelling zijn uitgereikt. De winnaars zijn op de hoogte gesteld!
Gefeliciteerd!

Reageer reacties (1)

Sofie(26. februari 2016)

Mooi geschreven. Ik ga de tip (optreden North Sea Jazz luisteren) opvolgen! Ik heb het idee dat ze ondanks haar roem zich soms ontzettend eenzaam gevoeld moet hebben.

LEES MEER...