Medische cannabis wordt in Nederland alleen voor lichamelijke klachten voorgeschreven. In Amerika wordt het ook geregeld voorgeschreven voor klachten zoals een depressie, waardoor, in dat land, het risico op verslaving wordt vergroot.

Verslaving veroorzaakt door het voorschrijven van medicinale wiet, komt in Nederland zelden voor omdat het alleen wordt voorgeschreven aan mensen met lichamelijke klachten zoals zenuwpijn of MS. Volgens Pieter Oomen, onderzoeker bij het Trimbos-instituut en oud-apotheker, komt dit door de aard van de klachten: 'Bij mensen met klachten zoals een depressie is het gebruik van cannabis eerder een manier om beter om te kunnen gaan met hun depressieve gedachten.' De reden waarom iemand wiet gebruikt, heeft invloed op het risico op verslaving, volgens de onderzoeker.

Naar de apotheker gaan

In Amerika kunnen mensen met een depressie of angststoornis naar de huisarts gaan om een marihuanakaart aan te vragen. Daarmee kunnen ze zelf wiet halen bij de apotheker. Ook mogen ze zelf kiezen hoe vaak ze cannabis gebruiken en hoeveel. 'In Nederland krijgen negenduizend medische cannabisgebruikers begeleiding van zorgverleners om te kijken of de behandeling werkt.' Hierdoor wordt de kans op een verslaving kleiner. Medicinale marihuana kan werkzaam zijn bij mensen met lichamelijke klachten zoals pijn en spiertrekkingen bij MS of misselijkheid en verzwakking bij kanker, aldus Bureau voor Medicinale Cannabis. Er is onvoldoende bewijs of het medicinaal gebruik van wiet effect heeft voor mensen met een depressie, slaapproblemen of een angststoornis.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...