Risicogenen voor anorexia nervosa ontdekt

Variaties in een aantal genen bepalen samen met omgevingsfactoren de kans op het ontstaan van anorexia nervosa. Dat zijn de resultaten van een wereldwijd genetisch onderzoek bij bijna drieduizend patiënten met de ziekte. De publicatie is onlangs verschenen in het gerenommeerde tijdschrift Molecular Psychiatry. 

Uit het onderzoek komt naar voren dat anorexia nervosa niet door één gen wordt veroorzaakt. Het gaat om een combinaties van variaties in vele genen, waarbij het nog onduidelijk is welke genen echt belangrijk zijn voor het ontstaan van de ziekte. Wel is duidelijk dat enkele van deze in totaal 76 gevonden genen niet alleen gevonden worden bij anorexia, maar ook al eerder bij autisme en ADHD in beeld zijn gekomen.

Het is al langer bekend dat anorexia nervosa te maken heeft met erfelijkheid, maar nu zijn er dus ook individuele factoren ontdekt. Als het aan de wetenschappers ligt is het onderzoek slechts het begin van een zoektocht naar de invloeden van de ziekte. ‘We hebben nu sleutels in handen waarmee we gericht verder onderzoek kunnen doen om te ontrafelen welke processen en risicofactoren essentieel zijn in het ontstaan van eetstoornissen. Begrip hiervan is essentieel om nieuwe  therapieën te vinden voor deze ernstige  psychiatrische stoornissen’, zegt onderzoeker Annemarie van Elburg.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...