In de gemeente Soest en Baarn werden twee horecagelegenheden op hun vingers getikt voor het schenken van alcohol tijdens een bingo. Dit berichtte het Algemeen Dagblad. Het artikel leidt tot veel onbegrip van lezers.

In de Alcoholwet en de Wet op de Kansspelen staat dat er geen gokspelen, waar bingo ook onder valt, gespeeld mogen worden in horecagelegenheden. Alcoholverslaving en gokverslaving kunnen elkaar namelijk versterken. 

Risico’s
Er was veel onbegrip in de reacties onder het artikel van het Algemeen Dagblad. Zo antwoordde iemand: ‘Wat een flauwekul weer, geef de mensen toch hun pleziertje.’ en ‘Hoe maak je je als lokale overheid? Door boa’s te sturen naar lokale gelegenheden waar mensen bingo spelen. Gekker moet het niet worden’, zei iemand anders. Toch is in een online dossier van het Trimbos-instituut te lezen dat problematisch alcoholgebruik één van de risicofactoren is voor het ontwikkelen van gokproblemen. Omgekeerd lijken mensen met deze problemen meer kans te hebben op het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Ook kan alcohol de neiging om deel te nemen aan kansspelen vergroten en zetten mensen eerder meer geld in na het drinken van alcohol. 

Wanneer het wel mag
Bingo mag in een besloten kring of als er geen prijzen te winnen zijn, want dan is het geen gokspel. Deze mogen georganiseerd worden zolang ze aan strenge voorwaarden voldoen en niet in openbare ruimtes plaatsvinden waar alcohol wordt geschonken. Nederlandse organisaties mogen bingo’s organiseren zolang ze meer dan drie jaar bestaan. Er moet dan een ander doel zijn dan het organiseren van een kansspel en dit moet van tevoren bekend worden gemaakt. De prijzen en premies mogen niet hoger zijn dan vierhonderd euro per potje en de totaalwaarde van de prijzen mag niet hoger zijn dan 1550 euro. Veertien dagen van tevoren moet bij de gemeente bekend zijn dat er een bingospel plaatsvindt. Als laatste moet er een vergunning worden aangevraagd bij de gemeente, zodat zij voorwaarden kunnen stellen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...