Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sigaretten minder aantrekkelijk en minder verslavend worden door ze een donkere kleur te geven en door bepaalde ingrediënten te verwijderen. Deze maatregelen kunnen bijdragen aan het behalen van het Nationaal Preventieakkoord.

In het Nationaal Preventieakkoord staat dat in 2040 maximaal vijf procent van de Nederlanders boven de achttien rookt. Topexpert Tabak bij het RIVM Reinskje Talhout zag samen met de andere onderzoekers dat er meer nodig was om dat doel te bereiken, de sigaret zelf minder aantrekkelijk maken werd het uitganspunt. ‘We hebben een set aanbevelingen gedaan. Als eerste het maken van een donkere sigaret, deze wordt namelijk minder aantrekkelijk geacht dan een lichte kleur. Ook stellen we voor om een waarschuwing op de sigaret zelf te zetten, zodat je elke keer weer gewaarschuwd wordt als je er een opsteekt. Daarnaast stellen we voor om filterventilatie te verminderen of zelfs te verbieden. Veel mensen denken dat het minder schadelijk is om een filtersigaret te roken, terwijl dat niet zo is. De filters zijn ook schadelijk voor het milieu, wat wij een belangrijk argument vinden’, aldus Talhout.

Nicotine

Onderzoekers keken ook naar de verslavende factor en de inhoud van een sigaret. Het nicotinegehalte zou volgens hen verlaagd moeten worden van zestien naar 0,4 milligram nicotine per gram tabak. Talhout: ‘Als die sigaret minder verslavend wordt, dan zal dat ook leiden tot minder rokers.’ Om de sigaret minder lekker te maken en het inhaleren moeilijker te maken zouden verschillende stoffen uit de sigaret gehaald moeten worden, bijvoorbeeld menthol.

Europese wijzigingen
Sommige wijzigingen kunnen doorgebracht worden op nationaal niveau, maar sommige moeten in de Europese Tabaksproductrichtlijn gewijzigd worden. In 2024 komt de Europese Commissie naar verwachting met een voorstel om de tabaksregelgeving te herzien. Staatssecretaris (VWS) Maarten van Ooijen schrijft in een brief aan de kamer dat hij het rapport en de aanbevelingen van het RIVM zal meenemen. ‘Met het oog op dat laatste hebben we ook een Engelse vertaling uitgebracht. Hopelijk wordt de wijzigingen in de toekomst doorgevoerd als andere landen er ook achter staan’, aldus Talhout.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...