Roken beinvloedt afhankelijkheid alcohol

Mensen die roken vergroten daarmee de afhankelijkheid van alcohol. Dit blijkt uit onderzoek van The Scripps Research Insitute(TRSI) die dit testten op ratten.

Het onderzoek werd verricht door twee teams. Het eerste team bestond uit mannelijke ratten die toegang kregen tot alcohol om te checken of ratten op dezelfde manier reageren als mensen. De ratten dronken in verhouding tot mensen, twee of drie biertjes. Ze stopten voordat ze tekenen van dronkenschap vertoonden. Na deze basistest gebruikten de wetenschappers alcoholdamp om de afhankelijk bij de ratten te meten. Deze afhankelijkheid ontwikkelde zich in twee maanden.

De onderzoekers stelde de tweede groep ratten bloot aan zowel nicotine als alcoholdamp. Binnen drie weken ontwikkelde ze een afhankelijkheid van alcohol. Volgens de  onderzoekers hunkeren mensen door de nicotine sneller naar alcohol om de hersenen te belonen en stress te verminderen.  De combinatie alcohol en nicotine activeren andere neuronen dan als de stoffen los van elkaar gebruikt zouden worden. Dit verklaart volgens de onderzoekers wellicht waarom het moeilijk is voor rokers om te stoppen met drinken.  

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...