Roken verkort levensverwachting; de cijfers

Stoppen met roken loont. Rokers die voor hun 35-jarige leeftijd stoppen, leven ongeveer net zo lang als mensen die nooit roken. Rond je vijftigste ophouden halveert het overlijdensrisico.

Esther Croes van het  Trimbos-instituut benadrukt dat het geen vrijbrief is. ‘Dit betekent niet dat je onbekommerd tot je 35e kunt roken. Op deze leeftijd is sterfte niet het belangrijkst, maar gaat het eerder over andere effecten op de gezondheid’, vertelde Croes aan de Volkskrant.

Het CBS en Trimbos-instituut onderzochten tussen 2001 en 2006 de rookgewoonten van zo’n 40.000 Nederlanders tussen de twintig en tachtig jaar oud. De onderzoekers hielden bij hoeveel van hen waren gestorven en wat de doodsoorzaak was.

De cijfers liegen er niet om. De groep zware rokers (meer dan twintig sigaretten per dag) leefde gemiddeld 13 jaar korter dan nooit-rokers. Matige rokers (minder dan twintig sigaretten per dag)  moesten 9 jaar inleveren en lichte rokers (niet dagelijks roken) 5 jaar.

De afgelopen jaren stierven ongeveer 4 op de 10 Nederlanders voor hun tachtigste door tabaksgebruik. Longkanker was de meest voorkomende  doodsoorzaak bij rokers, maar ook hart- en vaatziekten en ademhalingsziekten kwam bij die groep meer voor dan bij niet-rokers.

Denk je na het zien van de cijfers aan stoppen? In oktober proberen veel andere rokers om na 28 dagen volledig te stoppen met roken. In die Stoptober campagne is onder andere Olcay Gulsen ambassadeur.

Datum: 15-09-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...