Roken veroorzaakt meer dan 300 DNA-mutaties per dag

Rokers die elke dag een pakje oproken, krijgen er elke dag gemiddeld 150 verschillende mutaties in de longen. Al deze mutaties kunnen het begin zijn van kanker. Dit blijkt uit een onderzoek dat is gepubliceerd in vakblad Science.

Volgens onderzoeker Peter van Loo zijn 150 mutaties op zich niet bijzonder veel. "Bij kanker heb je het al snel over een paar duizend. Maar rook je 50 jaar een pakje per dag, dan levert dat gemiddeld dus 7500 mutaties op in elke longcel" aldus Van Loo in Trouw. Naast het effect op de longen, treden er ook mutaties op in het strottenhoofd, slokdarmhoofd, mond, blaas en lever. Dit is de eerste keer dat het effect van roken op het DNA zo specifiek in beeld wordt gebracht.

De onderzoekers vonden in het DNA van rokers sporen die de rook achterlaat. Deze sporen werden niet gevonden bij mensen met longkanker die nooit hadden gerookt. Trouw laat longarts Harry Groen het onderzoek nuanceren: ‘Sommige letters in het DNA - basen genoemd - kunnen best veranderd worden zonder dat je daar iets van merkt. Als het echter gaat om het deel dat bijvoorbeeld de eiwitproductie in een cel aanstuurt, heb je wel direct een probleem. Die eiwitten komen dan anders tevoorschijn, wat snel kan leiden tot bijvoorbeeld longkanker.’

Mede door dit onderzoek wordt steeds duidelijker welke basen in het DNA precies moeten veranderen om tot een bepaalde kankersoort te komen. Hierdoor kunnen in de toekomst medicijnen effectiever te werk gaan.

Datum 4/11/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...