Roken én meeroken tijdens de zwangerschap brengt grote gevolgen met zich mee voor de baby. Met een nieuw beleid worden zwangere vrouwen extra aangepakt en krijgen ze meer hulp.

Gynaecologen, verloskundigen en het Trimbos-instituut hebben samen een beleid opgesteld dat zwangere vrouwen van hun sigaretten af moeten krijgen. Met het beleid moeten ook hun partners van het roken afgeholpen worden. Zwangere rokers krijgen enkele malen een kwartier lang uitleg over de gevolgen van roken voor de baby, zowel tijdens de zwangerschap als wanneer het kindje geboren is. De vrouwen en partners krijgen daarnaast begeleiding of hulpmiddelen om de sigaretten te laten staan. Artsen en verloskundigen houden elkaar op de hoogte van de vorderingen.

Het is allang bekend dat roken schadelijk is voor het ongeboren kind, maar er wordt nog steeds te veel gerookt tijdens de zwangerschap. Jaarlijks worden minstens 11 000 ongeboren baby’s in Nederland blootgesteld aan het risico op onder meer vroeggeboorte, groeiachterstand, wiegendood en gedragsstoornissen. Eén op de tien van deze zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Het doel van dit beleid is het beter aanpakken van roken tijdens de zwangerschap en het voorkomen dat de vrouw  en haar partner na de geboorte weer gaan roken.

Roken na zwangerschap
100 000 kinderen tussen de 0 en 4 jaar zitten in de huiselijke omgeving in de rook. Een baby die meerookt is vaker verkouden, krijgt sneller luchtweginfecties, oorontsteking of een piepende ademhaling. Op  jonge leeftijd meeroken is extra schadelijk omdat het lichaam dan nog volop in ontwikkeling is.

Het anti-rookbeleid wordt om te beginnen door 90 samenwerkingsverbanden van verloskundigen omarmd.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...