Rookvrij in de buik

‘Kinderen die nu geboren worden zouden nooit moeten meeroken of zelf gaan roken’, dat vindt Staatssecretaris Martin van Rijn. Daarom wordt er een campagne gestart tegen roken voor, tijdens en na de zwangerschap.

In 2015 rookte 8,6 procent van de vrouwen gedurende de zwangerschap. Bij lager opgeleide vrouwen was dat 22,1 procent. Van Rijn wil toewerken naar een rookvrije samenleving en vindt dat de bewustwording dus al moet beginnen voor de zwangerschap. Roken voor of tijdens de zwangerschap heeft een enorme impact op het kind: een miskraam, vroeggeboorte, astma, overgewicht, aangeboren afwijkingen en leerproblemen. Daarnaast is de kans ook groter dat het kind op latere leeftijd zelf ook gaat roken.

Behalve dat bij de campagne de zwangeren zelf worden aangespoord niet te roken, wordt ook de omgeving opgeroepen zich ‘ermee te bemoeien’. Niet roken moet de norm worden. Ook de hulp om te stoppen met roken moet een boost krijgen. Samen met verloskundigen, kinderartsen, jeugdartsen, gynaecologen, kraamverzorgenden, verslavingsartsen en huisartsen gaat de staatssecretaris  aan de slag om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen en hun partners betere hulp krijgen om te stoppen met roken.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...