Ruim 90 procent Amsterdamse cafés geen alcohol-leeftijdsgrens

Van de Amsterdamse kroegen houdt ruim 90 procent zich niet aan de alcohol-leeftijdsgrens, zo blijkt uit onderzoek van het bedrijf Objectief. De gemeente Amsterdam gaat horecagelegenheden daarom beter controleren. Het doel is om overmatig drankgebruik van de jeugd tegen te gaan.

‘Mystery shoppers’ gingen voor het onderzoek op pad naar cafés, avondwinkels, sportverenigingen, supermarkten, slijterijen en horeca. Bij slechts 15 van de 172 cafés werd er gevraagd naar legitimatie van de minderjarige acteurs. Ook is gebleken dat horecagelegenheden doorschenken als iemand al dronken is. In bijna driekwart (72 procent) van de cafés konden de acteurs doordrinken terwijl ze ‘dronken’ waren.

Bij supermarkten en slijterijen in de hoofdstad werd het best gecontroleerd als het gaat om de minimumleeftijd. Daar tegenover staan de sportverenigingen, avondwinkels en horeca, waar de leeftijd het slechtst werd gecheckt.

Burgemeester Van der Laan laat aan AT5 weten dat het hem verbaast. ‘Maar’, zo zegt hij, ‘ik blijf wel optimistisch want ik vind de Amsterdamse horeca de laatste jaren best een goede partner. We hebben over dit rapport gesproken en zij waren ook echt wel schuldbewust.’ De gemeente is van plan de komende jaren extra maatregelen te nemen door middel van ‘extra preventie en inzet van jonge, meerderjarige handhavers’, zo laat een woordvoerder van Van der Laan weten

16/01/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...