Ruime verdubbeling Amerikaanse opioïdendoden

In de afgelopen zeventien jaar is het aantal doden door opioïdengebruik in Amerika verdubbeld. In 2000 stierven er nog 41.364 mensen aan opioïdengebruik, in 2017 waren dat er 110.749. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Michigan.

In de New England Journal of Medicine pleiten de onderzoekers voor meer investeringen in programma’s die bewezen effectief zijn in het voorkomen van opioïdenverslavingen en het behandelen ervan. Verder hopen ze op meer onderzoek om te verduidelijken wie het grootste risico loopt op een opioïdenverslaving.

Boetes
In de Verenigde Staten wordt al langer gesproken van een opioïdencrisis. Met name oxycodon wordt veel gebruikt. Het middel werd populair na een marketingcampagne van fabrikant Purdue, die later megaboetes kreeg wegens misleidende informatie over het verslavingsrisico.

Stille epidemie
Begin vorig jaar werd bekend dat in ons land het aantal gebruikers van oxycodon in zes jaar tijd is verdrievoudigd, naar 439.000 per jaar. Hoe veel mensen daarvan een verslaving hebben, is niet duidelijk. Volgens Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is er sprake van een stille epidemie in Nederland. Hij schat dat tien tot twintig procent van de patiënten verslaafd raakt. Wat wel bekend is, is dat het aantal mensen met opiaatvergiftigingen op de spoedeisende hulp de afgelopen jaren is toegenomen, aldus psychiater Arnt Schellekens in De Volkskrant. 

Datum: 08/01/2019
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...