Seksverslaving: psycholoog trekt aan noodbel

Er moet meer onderzoek naar preventie en behandelingsmogelijkheden komen voor mensen met een seksverslaving. Onbekendheid over deze verslaving kan ernstige gevolgen hebben. Dat zegt Iris Elsenaar, psycholoog en behandelaar bij Trubendorffer. Ze pleit ervoor dat specialisten en verwijzers hun kennis over dit onderwerp uitbreiden.

Het aantal Nederlanders dat lijdt aan een seksverslaving groeit. Volgens Elsenaar moet het bespreekbaarder worden en meer serieus genomen. ‘Er rust een enorm taboe op. Mensen worden afgeschilderd als fout terwijl het net als alcohol, drugs - en gokverslaving een ziekte is’, legt Elsenaar uit.  

Geen officiële diagnose
Vroegtijdig signaleren wordt volgens haar nu nog weinig tot niet gedaan. Dit komt volgens de psycholoog doordat seksverslaving nu geen officiële diagnose is. ‘Ik vind dat heel erg. Een notering in de DSM-5 zorgt er ook voor dat behandeling wordt vergoed, nu moeten cliënten zelf nog duizenden euro’s ophoesten. Iemand met een alcoholverslaving geven we toch ook de kans’, aldus Elsenaar. 

18/09/2018
Schrijf je hier in voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...