Sigarettentest moet op de schop

De manier waarop men schadelijke stoffen in sigaretten meet, deugt niet. Vooral sigaretten met kleine gaatjes in de filters (sjoemelsigaret) komen er in de test beter uit dan ze eigenlijk zijn. Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vindt dat er strengere meetmethodes moeten komen.

‘Ik denk dat iedereen wel weet dat roken dodelijk is, maar mensen moeten in ieder geval ook weten wat ze echt binnen krijgen. Het lijkt erop dat de huidige gemeten waarden een flinke onderschatting zijn van wat mensen werkelijk binnenkrijgen’, vertelt Van Rijn.

Op dit moment wordt de hoeveelheid teer, nicotine en koolmonoxide (TNCO) getest in een rookmachine die de sigaretten laat afroken volgens een vaste methode. De staatsecretaris wil liever de Canadian Intense manier gebruiken. In die aanpak neemt de testmachine snelle trekjes met een grotere sterkte. De gaatjes in de sjoemelsigaret zijn hierbij ook afgeplakt.

In augustus liet het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu (RIVM) al weten dat sigaretten met gaatjes net zo schadelijk zijn als de normale variant.

Datum: 20-10-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...