Slaapproblemen leiden tot meer alcoholgebruik

Jongeren met slaapproblemen gebruiken na een jaar meer alcohol of andere verslavende middelen dan jongeren die goed slapen. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

Ontwikkelingspsycholoog Sara Pieters stelde 500 jongeren tussen de 12 en 15, vragen over het tijdstip dat ze naar bed gingen, of ze dan moe waren en of ze snel konden inslapen. De onderzoekers stelden de vragen op twee momenten met ongeveer een jaar ertussen.
Daaruit bleek dat jongeren die eerst aangaven problemen met slapen te hebben, het jaar erop meer alcohol en drugs gebruikten. Daarnaast vertoonden ze meer emotionele en gedragsproblemen.

Het is niet helemaal duidelijk hoe slaapproblemen kunnen leiden tot meer middelgebruik. Volgens Pieters heeft het wellicht te maken met het beloningssysteem in de hersenen. Ze denkt dat slaaptekort daar iets aan verandert. Er is namelijk ook een verband tussen slaaptekort en trek in vet en veel eten.

Pieters vindt het belangrijk dat ouders letten op de slaapomstandigheden van hun kinderen. Daarnaast is het verstandig om elektronische apparaten met blauwe verlichte schermen te vermijden vlak voor het slapen. Ze zorgen er namelijk voor dat je pas later moe wordt.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...