Mensen die weinig of slecht slapen, hebben een verhoogde kans op overgewicht. Voldoende slaap is belangrijk. Het is onder meer goed voor je afweer en je hormoonhuishouding.

Uit een nieuwe studie blijkt dat voldoende slaap helpt om gewicht te verliezen of op een gezond gewicht te blijven. Verschillende studies suggereerden al dat korter slapen het risico op overgewicht vergroot, maar dit was tot nu toe niet goed experimenteel onderzocht. Wetenschappers van de University of Chicago verdeelden tachtig volwassenen met overgewicht, die minder dan 6,5 uur per nacht sliepen in twee groepen. De ene groep kreeg begeleiding en lessen over een goede slaaphygiëne (voldoende slaap, geen beeldschermen voor het naar bed gaan, ’s avonds geen koffie of cola), waardoor zij gemiddeld een uur en 12 minuten langer sliepen. De controlegroep veranderde niets aan hun slaappatroon.

Resultaat na twee weken
Wat bleek? De groep die meer sliep, kreeg per dag zo’n 270 calorieën minder binnen dan de controlegroep. Ook al lagen ze langer in bed. Daardoor verloren ze gewicht. De resultaten zijn opzienbarend te noemen omdat de deelnemers hun resultaat al bereikten na twee weken méér slapen. Toch zegt dit nog niets over resultaten op de lange termijn. Nader onderzoek is dan ook nodig. Deze studie heeft bevestigd dat mensen die weinig of slecht slapen, een verhoogde kans op overgewicht hebben.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...