De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Deze week is de eerste FASD-pas uitgereikt. De pas is bedoeld voor mensen met Foetaal Alcohol Syndroom (FASD), die hersenschade hebben omdat hun moeder tijdens de zwangerschap alcohol dronk. Het initiatief van de FAS-stichting zou mensen met FASD moeten helpen in lastige situaties.
Mensen met een hersenbeschadiging door FASD kunnen onder andere last hebben van geheugenproblemen, aandachtstekorten en snel overprikkeld raken. Deze klachten kunnen problemen opleveren in bijvoorbeeld gesprekken met instanties als het UWV of de politie. Door de druk in zulke situaties kan iemand met FASD zich niet altijd goed uitdrukken. Nu kan de FASD-pas in die situaties getoond worden.
Op de website van de FAS-stichting staat wat je moet doen als iemand je de pas laat zien: laat hem of haar even tot rust komen, stel geen al te ingewikkelde vragen en bel de begeleider, wiens nummer op het pasje staat. Naast de praktische toepassing hoopt de FAS-stichting dat er op deze manier meer bekendheid voor FASD kan komen, wat hopelijk ook tot meer begrip zal leiden.
Datum: 11/05/2017
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.