Spoedeisende hulp trekt aan de bel

Ruim 1 op de 20 patiënten die op de spoeddienst terechtkomt, heeft teveel gedronken. Tijdens de feestdagen kan dat zelfs oplopen tot 30 à 40 procent, aldus De Standaard. De Belgische spoedeisende hulp roept op tot een mentaliteitsverandering.

Hoewel de aandacht tegenwoordig vooral uitgaat naar jongeren en alcohol, blijkt vooral bij 45- tot 65-jarigen het alcoholverbruik zorgwekkend. Ze vormen de helft van de opnames. Dokter Paul Calle van het AZ Maria Middelares in Gent vraagt daarom meer aandacht voor die leeftijdscategorie. ‘De patiënten komen binnen op spoed omdat ze echt teveel gedronken hebben, maar ze vertonen vaak ook ongewenste effecten van jarenlang alcoholgebruik’, aldus Calle. Het gaat dan om leverschade, zenuwschade, alvleesklierschade of een verhoogd risico op kanker. Die groep moet echt worden gesensibiliseerd om hun alcoholverbruik te verminderen.’ Calle pleit voor een mentaliteitsverandering en een wet die daarin volgt. ‘We  moeten ertoe komen dat het maatschappelijk niet meer aanvaard is om op een familiefeest het ene glas wijn na het andere te drinken, zonder dat iemand zich de vraag stelt hoe die persoon dan naar huis gaat komt. Daar moet een mentaliteitsverandering komen en de wet moet daar ook in volgen.’

Dronken patiënten vormen bovendien een zware belasting voor de spoeddiensten. Niet alleen bezetten ze het ziekenhuisbed gemiddeld meer dan 5 uur, het prijskaartje loopt ook op naar zo'n 541 euro aan medische zorg. Slechts een kleine 16 procent van die kosten is voor de patiënt, schrijft De Standaard.

Datum: 27/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...