‘Stop gastlessen over alcohol en roken’

Nederlandse basisscholen en zorginstellingen moeten stoppen met de gastlessen over alcohol en roken voor kinderen. Dat adviseert het Trimbos Instituut.

Basisscholen in Noord-Limburg zijn al gestopt met verhalen van ervaringsdeskundigen. Deze kunnen kinderen alleen maar op ideeën brengen, volgens de GGD in de regio. Verhalen over middelengebruik raken de belevingswereld van basisschoolleerlingen niet. Dat blijkt ook uit cijfers van het Trimbos Instituut, de Universiteit van Utrecht en Cultureel Planbureau.

'Onderzoeken over de preventielessen voor basisschoolleerlingen lieten geen positieve effecten zien, ook niet op latere leeftijd', vertelt Jeroen Lammers, wetenschappelijk medewerker alcoholpreventie bij het Trimbos Instituut. 'Kinderen in groep zeven en acht weten al veel over de negatieve gevolgen van alcohol en roken. Ze gingen hier eerder positiever over denken, daarom moet je niet te vroeg met voorlichting beginnen.'

Jongeren beginnen later met het drinken van alcohol. Dat heeft ook te maken met de NIX18-campagne, waardoor jongeren twee jaar later legaal sigaretten en alcohol mogen kopen. In 2003 had 71 procent van de twaalfjarigen weleens alcohol gedronken. Tien jaar later is dit gezakt tot 17 procent. Nederlandse tieners beginnen nu in het eerste jaar van de middelbare school met het drinken van alcohol. Roken wordt ook steeds minder populair. Meer dan driekwart van de jongeren op de middelbare school heeft nog nooit gerookt, 4 procent rookt dagelijks.

 

 


 

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...