Stoppen met drinken: altijd effect

Een maand stoppen met alcohol drinken, heeft ook op langere termijn positief effect voor de gematigde drinker. Dat blijkt uit onderzoek van Tranzo, Tilburg School of Behavorial Sciences (Tilburg University).

Rob Bovens, projectleider, onderzocht 11.000 deelnemers van IkPas 2017. IkPas is een jaarlijkse actie waarbij deelnemers tijdelijk (30 of 40 dagen) geen alcohol drinken. De actie heeft als doel het bewuster worden van de gevolgen van alcohol.

Bovens onderzocht de effecten, een half jaar na de actie. De helft van de deelnemers gaf aan zich lichamelijk fitter te voelen, 40% sliep beter en één vijfde was afgevallen. Ook is bijna 60% zich na de actie bewuster geworden van de rol die alcohol speelt in hun leven. Ze kiezen bewuster hoeveel ze drinken en wanneer. 70% van de deelnemers drinkt een halfjaar na de actie nog steeds ruim 30% minder dan voor de deelname. Voor iets minder dan de helft voelt het alsof ze een gewoonte hebben doorbroken en beter nee kunnen zeggen tegen alcohol.  

Uit onderzoek van het Radboud UMC van begin 2017, bleek al dat een alcoholvrije maand duidelijke gezondheidsvoordelen oplevert op korte termijn. Proefpersonen voelden zich fitter, hadden minder buikvet, een lagere cholesterolwaarde en een gezondere lever.

19-12-2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...