Stoppen met drinken vermindert risico op kanker

Volledig stoppen met alcohol drinken is het beste advies om het risico op kanker te verlagen, dat melden onder andere STAP en KWF Kankerbestrijding.

'Drink met mate' en 'Verantwoord alcoholgebruik' zijn termen die voor het risico op kanker niet op gaan. Het enige advies daarvoor zou moeten zijn: 'Drink niet'. Dat stelt STAP, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid.
Uit een samenvatting van tientallen onderzoeken over kanker en de relatie met alcohol blijkt namelijk dat ook matig drinken het risico op kanker verhoogt.
Wim van Dalen, directeur van STAP: 'Veel mensen denken dat alcohol in een gezonde levensstijl past, maar er is nog nooit een veilige ondergrens aangetoond.'

Jaarlijks krijgen 2900 mensen in Nederland kanker als gevolg van alcoholgebruik. Zo'n 1000 mensen per jaar sterven er aan. Veel voorkomende soorten zijn onder andere keelkanker, leverkanker, borstkanker en slokdarmkanker.

Reageer reacties (1)

Max(08. mei 2017)

Voor mensen die kanker hebben (gehad) en minder alcohol willen drinken, heeft het Trimbos-instituut een online training ontwikkeld. De training is gratis en eenvoudig online te volgen op ieder moment. Aanmelden kan via www.MijnKoersAlcohol.nl. Vergoeding tot €75 voor deelname aan onderzoek.

LEES MEER...