Stoppen met roken is altijd een goed idee

Iemand die pas op z’n zestigste stopt met roken, heeft nog steeds de kans daardoor zijn leven te verlengen. Het National Cancer Institute (NIH) in Bethesda (VS) bevestigt dit met een nieuw gezondheidsonderzoek waarbij er naar de sterfte van 160.000 mensen werd gekeken.

Voor de deze resultaten hebben de deelnemers een gedetailleerde vragenlijst ingevuld over hun rookgedrag in 2004-2005. In 2011 werd gekeken hoeveel van deze mensen is gestorven. Des te jonger iemand stopt met roken, des te meer kans hij heeft op een langer leven. Mensen die nooit gerookt hebben, hebben hier uiteraard nog meer kans op. Van die groep binnen de onderzochte groep overleed slechts 12,3 procent. Van de mensen die rond de dertig jaar waren gestopt,  overleed er 16,2 procent, rond de veertig was dat 19,7 procent, vijftig 23,9 procent en rond de zestig 27,9 procent.

Hoofdauteur van het onderzoek, Sarah Nash van het NIH, zegt dat hieruit blijkt dat iemands vroegere rookgedrag een belangrijke voorspeller is van sterfte bij mensen ouder dan zeventig jaar. Iemand die jong begint met roken, heeft een hogere kans op sterven binnen zes jaar na zijn zeventigste.  

Datum: 02/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...