Stress heeft grote invloed op obesitas bij kinderen

Kinderen met grote hoeveelheden van het stresshormoon cortisol, hebben tien keer zoveel kans op obesitas als kinderen met een normale hormoonspiegel. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

De onderzoekers analyseerden bij drieduizend kinderen van ongeveer zes jaar oud de hoofdharen. Hier wordt het hormoon opgeslagen. Vervolgens werden de kinderen op basis van het cortisolgehalte ingedeeld in vijf groepen. Arts-onderzoeker Gerard Noppe vertelt in dagblad Trouw: ‘Het blijkt dat de kinderen met het hoogste gehalte stresshormoon bijna tien keer zo vaak aan obesitas lijden als de kinderen met de laagste concentratie cortisol. Het vet bleek ook meer in de buikstreek te zitten. Juist dat buikvet is slecht voor de gezondheid’

De cortisolaanmaak kan per persoon verschillen. Het kan komen door psychische spanning, door te weinig slaap of door te veel suikerrijk voedsel eten. De exacte oorzaak van de hoge hoeveelheid cortisol is voor Noppe nog onduidelijk: ‘Het kan zijn dat kinderen vanwege stress de neiging hebben om ongezonder te gaan eten en daardoor dik worden. Maar het kan ook zijn dat dikke kinderen gepest worden en daardoor veel stress ervaren en cortisol aanmaken.’ Aan de mogelijke oorzaken wordt een vervolgonderzoek geweid, zodat behandelingen kunnen worden toegepast.

Datum: 17/10/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...