De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Cortisol, het stresshormoon dat door je lichaam uit cholesterol gemaakt wordt, kan trek in een dosis heroïne laten afnemen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Basel en het Radboud UMC in Nijmegen.
Het stresshormoon zorgt ervoor dat het brein lastiger herinneringen ophaalt. Daarom krijgen mensen vaak een shot cortisol na een traumatische ervaring als bijvoorbeeld een ernstig ongeluk. De bedoeling is dat zij het ongeluk 'vergeten'. De onderzoeksvraag van het team was of heroïneverslaafden hun zucht kunnen vergeten na het toegediend krijgen van een dosis cortisol.
Heroïneverslaafden die 105 minuten voor hun shot heroïne een dosis cortisol kregen toegediend, hunkerden 25 procent minder naar hun volgende shot dan verslaafden die een placebo kregen. Voor de onderzoekers zijn deze resultaten reden geweest om vervolgstudies te plannen. Ze willen kijken of het ook werkt bij verslaving aan nicotine of alcohol en bij gokverslaving.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.