Het alcoholgebruik onder studenten lijkt in 2023 niet te zijn afgenomen, dat meldt het Trimbos-instituut.

In een studie naar middelengebruik onder studenten gaf tot wel 85 procent van de ondervraagden studenten aan het afgelopen jaar alcohol gedronken te hebben. Van de deelnemers gaf tien procent aan overmatig veel alcohol te drinken. Zestien procent is zware alcoholgebruiker te noemen. Van de studenten die het afgelopen jaar alcohol dronken, drinkt bijna veertig procent riskant veel en is vier procent mogelijk afhankelijk van alcohol.

Bij anderen thuis
Wat betreft het alcohol gebruik ten opzichte van 2021 is er niet veel veranderd. De cijfers blijven - volgens het Trimbos-instituut - onverminderd hoog. De plekken waar de studenten het meest gebruiken zijn thuis, bij anderen thuis (84 procent) of tijdens het uitgaan (80 procent). Twee derde van de deelnemers gaven aan nauwelijks last te hebben van hun alcoholgebruik.

Hulp
Tussen 2021 en 2023 is het aantal studenten dat hulp kreeg bij hun middelengebruik gestegen. Een kleine minderheid van de studenten vroeg om hulp of advies bij de onderwijsinstelling (vier procent). Een groter deel van de deelnemers kreeg advies van buitenaf (dertien procent). Studenten die geen hulp zochten, hadden daar over het algemeen geen behoefte aan.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...