Tabaksindustrie ook in 17 andere landen voor de rechter?

De strafzaak tegen de tabaksindustrie die in Nederland wordt gevoerd, krijgt navolging in het buitenland. Maar liefst 17 landen gaan uitzoeken hoe zij in eigen land aanklachten kunnen indienen tegen producenten, wegens moord of zware mishandeling.

In Genève kwamen vorige week verschillende antirookorganisaties en juristen bijeen om te luisteren naar advocaat Benedict Ficq en longarts Wanda de Kanter, die zich al maanden hard maken voor de Nederlandse zaak. Zij legden uit hoe de zaak in Nederland tot stand is gekomen. Ficq wil de tabaksindustrie namens onder andere twee zieke ex-rokers en KWF Kankerbestrijding voor de rechter slepen, omdat rokers vals worden voorgelicht over de werkelijke schade van roken. De ‘sjoemelsigaret’ bevat kleine gaatjes waardoor testapparatuur lagere concentraties gevaarlijke stoffen dan een roker binnenkrijgt; tijdens het roken worden die gaatjes namelijk door vingers of lippen dichtgedrukt. Met name de ‘sjoemelsigaret’ levert voor andere landen ook strafbare feiten op.

Als het OM (omstreeks eind augustus) besluit of er daadwerkelijk tot strafvervolging kan worden overgegaan, is het wereldwijd de eerste strafzaak tegen de tabaksindustrie. In Amerika wordt de sector regelmatig aangeklaagd, maar dan gaat het vaak om civiele zaken. De tabaksindustrie wordt in deze Nederlandse zaak aangeklaagd voor moord, doodslag en/of mishandeling.

04/07/2017

Reageer reacties (0)
LEES MEER...