Technologie verandert ons brein

De wereld is in korte tijd behoorlijk veranderd. Waar we – goed, niet ‘we’, maar onze voorouders- vroeger nog moesten hoofdrekenen, brieven schreven met pen en papier en bordspelletjes deden, hebben we daar nu technologische ontwikkelingen voor. 
Maar door technologie verandert niet alleen de wereld. Ook ons brein maakt door alle snufjes veranderingen door. Dat bleek uit onderzoek.

Zo dromen we in kleur, waar onze voorouders meestal in zwart wit droomden.
We hebben last van het Phantom Vibration Syndrom: Het gevoel dat je mobiele telefoon in je broekzak trilt, terwijl dit niet zo is. (Zelfs als je niet eens trilfunctie gebruikt! Eigen ervaring!)
We kunnen impulsief en agressief gedrag minder goed beheersen. Dit zou vooral een oorzaak zijn van bepaalde computerspellen waarin spelers worden gedwongen snelle beslissingen te nemen. Aan de andere kant zorgt dat er juist wel voor dat ons visuele vermogen verbeterd; we halen makkelijker en sneller details uit onze fysieke omgeving.

Door alle statusupdates die onze vrienden en kennissen op social media zoals Facebook zetten, hebben we het idee dat ieders leven fantástisch is, behalve dat van onszelf. Het zogenaamde FOMO: Fear Of Missing Out. Het is zelfs bewezen dat je je eigen eten flauw van smaak vindt, na het zien van foto’s van gerechten op Pinterest en Instagram.

Verder heeft het continu bezig zijn met telefoons, laptops en iPads invloed op ons slaappatroon en ook lijden ons concentratievermogen en aandacht spanne eronder.

Wat wel positief is: Technologische hoogstandjes zorgen ervoor dat we meer kunnen creëren. Door het gebruik van social media krijgen we het idee dat we veel moeten ‘delen’. Maar om iets te delen moet je wel iets interessants hebben en dat vervaardigen we dus. Al gaat het maar om mooie fotoalbums of een mooi kunstobject voor in huis.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...