Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een brief geschreven aan het kabinet dat ze met een wetsvoorstel komt om de groep beroepen die getest mogen worden op alcohol- en drugsgebruik uit te breiden.

Bij piloten, machinisten en politieagenten is het wettelijk toegestaan om ze te testen op alcohol- en drugsgebruik. In andere beroepsgroepen is dat nog niet het geval, in verband met de privacywetgeving. Met de aanvraag van de minister, zullen binnenkort in meerdere beroepsgroepen dit soort testen toegestaan zijn. Bedrijven mogen een beleid hebben waarin staat dat middelengebruik niet is toegestaan tijdens het werk en dat er sancties worden opgelegd wanneer deze regels worden overtreden. Maar het is moeilijk zeker te weten of iemand gebruikt heeft, als testen niet wettelijk is toegestaan.

Komend najaar van start
Van Gennip wil zich als eerst richten op bedrijven waar gebruik grote risico’s met zich meebrengt, zoals bijvoorbeeld bedrijven in de chemische industrie en bedrijven waar gevaarlijke stoffen worden opgeslagen. Ze hoopt in het najaar met het wetsvoorstel te komen. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland vinden het een belangrijk onderwerp. Werkgevers hebben een zorgplicht, wat betekent dat ze voor een veilige omgeving moeten zorgen voor hun werknemers. Daarnaast zijn ze verplicht hulp in te schakelen wanneer een werknemer verdacht wordt van een alcohol- of drugsprobleem.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...