Tien jaar later: geen verschil alcoholverkoop aan minderjarigen

Supermarkten houden zich niet aan de wettelijke leeftijdsgrens voor alcoholverkoop aan minderjarigen. Hierin is geen verandering opgetreden in vergelijking met 2005.

Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Twente. In 2005 had een jongere die alcohol wilde kopen een slagingskans van 88 procent. Dit percentage is tien jaar later onveranderd.

Daarbij blijkt de leeftijdsgrens die jongeren van drank moet weerhouden niet waterdicht. Jongeren communiceren steeds vaker onderling waar niet of slecht op leeftijd wordt gecontroleerd. Hoe meer kennis jongeren van drank hebben, hoe groter de kans dat ze met alcohol de deur uit lopen.

De naleving van de wettelijke leeftijdsgrens was de afgelopen jaren verbeterd. In 2011 bedroeg deze dertig procent. In 2014 weigerde meer dan de helft van de onderzochte supermarkten om drank aan jongeren te verkopen. De leeftijdsgrens werd in 2014 verhoogd van zestien naar achttien jaar. 

Kassamedewerkers moeten iedere persoon die jonger lijkt dan vijfentwintig jaar om een legitimatiebewijs vragen. Jongeren jonger dan achttien jaar mogen in Nederlandse supermarkten geen alcohol kopen. Volgens de onderzoekers kunnen de verkopers baat hebben bij technische hulpmiddelen om de verkoop aan minderjarigen in de toekomst te voorkomen.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...