Het populaire platform TikTok kan erg schadelijk zijn voor mensen met een eetstoornis. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, De Groene Amsterdammer en de Universiteit Utrecht. De app laat, zonder dat men er zelf actief naar opzoek gaat, filmpjes zien die over eetstoornissen, extreem afvallen of extreem sporten gaan.

Op de app komen video’s terecht die volgens het algoritme aansluiten op interesses van gebruikers. Deze leidt TikTok af uit iets heel simpels: hoelang je kijkt naar een filmpje. De app maakt dus gebruik van een algoritme waardoor je als gebruiker niet actief op zoek hoeft te gaan naar specifieke video’s of accounts. Als je video’s over diëten, sporten of fitness wat langer bekijkt, gaat dit geleidelijk over in steeds heftigere filmpjes over bijvoorbeeld extreem afvallen. Dus kunnen mensen binnen een half uur heftige content over eetstoornissen tegenkomen. Deze beelden kunnen erg schadelijk zijn. ‘Dit soort video’s kunnen triggerend zijn als je niet lekker in je vel zit. Je vergelijkt je hierdoor constant met de mensen op de filmpjes en verheerlijkt de meest extreme content’, zegt Annemarie van Bellegem. Zij is kinderarts bij het Amsterdam UMC en is gespecialiseerd in eetstoornissen.

Moderatoren kunnen weinig doen

Daarentegen kunnen de moderatoren van TikTok er weinig tegen doen. De meeste video’s zijn namelijk niet in strijd met het moderatiebeleid. In de beschrijving van de filmpjes staat vaak ‘recovery’ of ‘herstel’, iets dat TikTok toestaat. Ook is de intentie van een video lastig te bepalen door een moderator. Ze krijgen namelijk maar 14 seconden om een twijfelachtige video te beoordelen. Hierdoor is het soms lastig om de ware bedoeling te doorgronden. Staatssecretaris voor Digitalisering Alexandra van Huffelen zegt in reactie op het onderzoek TikTok te willen blijven aanspreken op de negatieve effecten.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...