De nieuwe Lef ligt in de winkel!
Uit Australisch onderzoek blijkt dat tweederde van de rokers sterft aan de gevolgen van roken. Dus meer dan de helft van de rokers, wat tot nu toe altijd gedacht werd.
Wetenschappers gebruikten gegevens van 204.953 mensen van 45 jaar en ouder uit New South Wales. 8 procent van de onderzochte mensen waren rokers en 34 procent voormalige rokers. Van de sterfgevallen onder de rokers is 67 procent te wijten aan de gevolgen van roken.
Het risico op vroegtijdig overlijden groeide met het aantal gerookte sigaretten per dag. Een pakje per dag verviervoudigt zelfs het risico. Volgens de onderzoekers sterven rokers 10 jaar eerder dan niet-rokers. Afhankelijk van het moment wanneer iemand stopt met roken, verlaagt het risico op vroegtijdig overlijden geleidelijk.
Onderzoekers van Brijder verslavingszorg en het AMC in Amsterdam hebben een nieuwe behandeling gevonden voor langdurige cocaïneverslaving. Het voorschrijven van langwerkende dexamfetamine resulteerde in een aanzienlijke vermindering van het cocaïnegebruik.
De gemeente Groningen probeert als eerste stad rookvrij te worden. Het college is voor en vandaag stemt de gemeenteraad hierover.
Het Trimbos-instituut doet om het jaar onderzoek naar middelengebruik bij jongeren tussen de 16 en 18 op het hbo en mbo. De resultaten van 2021 lieten geen verslechtering zien, maar ook geen verbetering. In dit artikel sommen we de belangrijkste bevindingen op.