In Utrecht mogen het komende jaar geen nieuwe tabakswinkels geopend worden. De gemeente wil een rookvrije generatie bereiken en vindt nieuwe winkels daar niet bij passen.

Vanaf 1 juli 2024 mogen supermarkten in heel het land geen tabak meer verkopen. Daarnaast heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat gemeenten zich mogen bemoeien met de opening van nieuwe tabakszaken, maar deze is nog niet uitgevoerd. In de motie staat dat gemeenten het maximaal aantal tabakszaken per wijk mogen bepalen en dat ze het openen van nieuwe tabakswinkels kunnen verbieden. De gemeente Utrecht heeft door middel van een voorbereidingsbesluit besloten om de rest van het land een stapje voor te zijn. ‘Met het landelijke verbod in supermarkten in aantocht denken wij dat de markt zich gaat verplaatsen. Ondernemers zullen op zoek gaan naar oplossingen om na juli 2024 toch tabak te kunnen verkopen’, zegt Eelco Eerenberg, de Utrechtse wethouder van Volksgezondheid. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurt, heeft de gemeente de mogelijkheid voor ondernemers om nieuwe tabakszaken te openen voor een jaar op stil gezet.

Brief
In 2035 wil Utrecht dat kinderen in een rookvrije omgeving opgroeien en dat (maximaal) vijf procent van de Utrechters nog rookt. Eerenberg heeft ook een brief gestuurd naar staatsecretaris van Volksgezondheid Maarten van Ooijen. Hij vraagt Van Ooijen hierin om de motie zo snel mogelijk door te voeren, zodat alle gemeenten in Nederland zonder moeite het aantal tabakszaken kunnen verminderen. De brief is ook ondertekend door de wethouders van Rotterdam en Amsterdam. De twee steden hebben zelf nog geen concrete plannen om het Utrechtse voorbeeld te volgen.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...