Vaker zelfverwonding bij slaapproblemen

Er is een sterk verband gevonden tussen slapeloosheid en zelfverwonding, blijkt uit Noors onderzoek van Uni Research.

Gegevens van 10.220 jongeren tussen de 16 en 19 jaar oud werden onderzocht op geestelijke gezondheid, met een uitgebreide studie naar hun slaappatroon en zelfbeschadiging. 702 deelnemers voldeden aan de criteria voor zelfverwonding en 55 procent daarvan heeft dat vaker dan twee keer gedaan. Het risico werd vier keer hoger bij adolescenten die daarnaast hoog scoorden aan de criteria voor slapeloosheid. Daarnaast vertoonden zij ook vaak tekenen van depressie, perfectionisme en ADHD.

Volgens de onderzoekers zou een goede slaap hygiëne standaard in de behandeling moeten worden opgenomen, om slapeloosheid – en daarmee zelfverwonding – te verminderen.  
Slapeloosheid kan stress en negatieve emoties versterken, wat voor automutilanten reden kan zijn om zichzelf te verwonden.
 
Zelfbeschadiging komt het meest voor bij meisjes in de leeftijd tussen 15 en 25 jaar en de meest voorkomende vorm is snijden. Door het snelle effect van zelfverwonding op het serotoninegehalte wordt het door sommige deskundigen als net zo verslavend als welke drug dan ook genoemd.

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...