Van Rijn blijft voor tabaksreclameverbod

Staatssecretaris Van Rijn werkt niet mee aan de opheffing van een reclameverbod voor tabak. Phillip Morris, de grootste sigarettenfabrikant ter wereld, vraagt de overheid om de wet- en regelgeving aan te passen zodat een nieuw type e-sigaret onder de aandacht wordt gebracht. De e-sigaret zou volgens het bedrijf een minder schadelijk alternatief voor de traditionele sigaret zijn.

Omdat tabaksbedrijven in Nederland niet rechtstreeks mogen adverteren of contact zoeken met de consument, behalve in tabakswinkels, vraagt Philip Morris hulp van de overheid. Staatssecretaris Van Rijn heeft al laten weten niet van plan te zijn het reclameverbod op te heffen. Hij vindt dat roken ongezond is, en zal blijven.

Al zou deze nieuwe e-sigaret de tabak verhitten in plaats van verbranden, bevat het nog steeds nicotine. Het Trimbos-instituut laat dan ook weten dat er zo een kans bestaat op nieuwe schadelijke risico’s. Volgens Esther Croes, arts bij het Trimbos, zal de kans op longkanker misschien wel dalen, maar de verslaving aan nicotine en de kans op hart- en vaatziekten zullen niet kleiner worden.

Andre Calantzopoulos, topman van Philip Morris, adviseert alle Nederlanders om te stoppen met roken. ‘Roken is dodelijk en het veroorzaakt ziektes, dat weten we allemaal.’ De gewone sigaret wil hij, naar eigen zeggen, dan ook ‘uitfaseren’ in de komende jaren. ‘Maar dan moet ons alternatief wel aanslaan.’

15/12/2016

Reageer reacties (0)
LEES MEER...