VAN SIGARETTEN MAKEN NAAR ANTI-ROOK STICHTING

Tabaksgigant Philip Morris gaat een anti-rook stichting oprichten. De stichting heet ‘Foundation for a Smoke-Free world’ en krijgt van Philip Morris een kleine één miljard euro om op te starten.

Daar bovenop krijgt de foundation twaalf jaar lang tachtig miljoen euro om het onderzoek tegen roken te bekostigen en de impact van rookvrije alternatieven te bekijken. Philip Morris bekostigt niet alleen het onderzoek maar bereidt ook tabaksboeren voor op de komende jaren, waarin de vraag naar tabak steeds minder wordt.

Mischa Stubensitsky van KWF Kankerbestrijding vindt het initiatief twijfelachtig. ‘Dit komt van een bedrijf dat een dodelijk product op de markt brengt. Eén op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen van roken. Zo’n bedrijf komt nu aan met dit fonds.’

Met de opkomst van ‘gezondere’ alternatieven naar de sigaret, zoals de e-sigaret, wordt de concurrentie op de tabaksindustrie steeds groter. ‘Wij kunnen ons vinden in het tabaksontmoedigingsbeleid van de overheid’, zegt Peter Van den Driest van Philip Morris. ‘Maar daarbij zou men ook een open blik moeten hebben naar de rol van minder schadelijke producten.

Philip Morris heeft zijn eigen ‘gezonde sigaret’, de IQOS, ontwikkeld. Hierbij wordt de tabak wél verhit maar niet verbrand. Het is nog steeds schadelijk, maar een stuk gezonder. Marcel Metze, hoofdredacteur van Onderzoeksredactie Tabak, heeft geen positief woord over voor het initiatief. ‘Dit is heel duidelijk deel van de nieuwe marketingstrategie van Philip Morris. Het bedrijf probeert de nieuwe producten zoals de IQOS neer te zetten als ‘producten met verminderd risico’ om onder de strenge tabakswetgeving uit te komen.’

 

Reageer reacties (0)
LEES MEER...