De Amerikaanse aspirant Mixed Material Arts-vechter Sean Tobin (24) heeft een deel van zijn long moeten opgeven nadat hij vijf jaar lang continu heeft gevaped. Hij is nu actief op social media om mensen zoveel mogelijk te waarschuwen.

Tobin begon op zijn 19e met vapen. Geleidelijk aan gebruikte hij steeds meer, tot hij op een hoogtepunt kwam van minstens een vape per dag. Dat staat gelijk aan gemiddeld 5000 trekjes. Tobin had niet in de gaten dat het schadelijk voor hem was, omdat hij erg fit was en daarnaast gewoon werkte.

En toen ging het mis
Na vijf jaar intensief vapen, kreeg Tobin in juli dit jaar last van een stekende pijn in zijn rug. Hij dacht door zijn werk een spier verrekt te hebben. Maar bij nadere inspectie in het ziekenhuis bleek dat hij een klaplong had. De standaard behandeling voor een klaplong werkte niet voor de toekomstige MMA-atleet. Ze besloten zijn borstkas open te maken en een deel van de long te verwijderen. De artsen vertelden Tobin na de operatie dat de schade aan zijn longen veroorzaakt waren door het vapen. Een foto van zijn longen liet allemaal zwarte plekjes zien.

Bewustwording via sociale media
Tobin werd eind juli ontslagen uit het ziekenhuis. Hij stopte direct met vapen en zet zich nu hard in om de bewustwording van de gevaren van vapen te verspreiden via sociale media. ‘Ik wil dat niemand hoeft door te maken wat ik heb doorgemaakt’, schrijft hij op zijn Facebook pagina. ‘Stop met vapen, ik smeek het jullie. Het is de pijnlijkste ervaring die ik ooit heb gehad.’

Vapen in Nederland
In Nederland wordt het per 1 januari 2024 pas verboden om e-sigaretten met smaakjes te verkopen. Dit zou eigenlijk vorig jaar zomer ingaan, maar is constant uitgesteld omdat het de impact van deze maatregel voor de tabaksindustrie groter zou zijn dan verwacht. Artsen uiten hun zorgen over de ze uitstel. Ze vrezen dat de populariteit van vapes met smaakjes alsmaar toeneemt. Esther Croes, arts-epidemioloog van het Trimbos Instituut heeft al eerder gezegd dat vapes erg schadelijk zijn en stelt dat hoe eerder het verbod ingaat, hoe beter het is voor onze gezondheid. Ook het KWF vindt de uitstel schandalig. Amanda Schipper, woordvoerder bij het KWF: ‘We zien in de maatschappij dat steeds meer jongeren vapes gebruiken. We kennen zelfs voorbeelden van basisschoolkinderen.’ De uitstel kan ertoe leiden dat steeds meer jongeren een nicotineverslaving ontwikkelen en staat in de weg van de rookvrije generatie.

Reageer reacties (0)
LEES MEER...